Portrait,Closeup,Funny,Confused,Skeptical,Woman,Girl,Female,Thinking,With

"We worden als voelers geboren en tot denkers gemaakt"

Emoties zijn overal in ons leven. Ze overkomen ons zomaar—een brok in je keel bij een ontroerende film, vlinders in je buik bij verliefdheid of trillende handen als je ergens van schrikt. Maar wat zijn emoties eigenlijk? En hoe kunnen we er op een gezonde manier mee omgaan?

De titel is dezelfde titel als van het artikel van Bob Boot, wat terug te vinden is op hapto.nl. Haptotherapeut Bob Boot legt op een toegankelijke manier uit wat emoties zijn en hoe ze verschillen van gevoelens.

Waarom hebben we emoties?

Emoties zijn lichamelijke reacties die automatisch ontstaan, zonder dat we er controle over hebben. Ze helpen ons overleven en geven ons signalen over wat er om ons heen gebeurt. Gevoelens daarentegen zijn bewuster; ze ontstaan wanneer we nadenken over onze emoties en ze in woorden proberen te vatten.

Emoties zijn er niet zomaar; ze hebben een belangrijke functie. Evolutionair gezien helpen ze ons om snel te reageren op gevaar of juist kansen te benutten. Angst bijvoorbeeld waarschuwt ons voor risico’s, terwijl blijdschap ons motiveert om dingen te doen die goed voor ons zijn. Daarom hebben mensen over de hele wereld dezelfde basisemoties: blij, boos, bang en bedroefd (de vier B’s). Soms worden walging en verrassing hier nog aan toegevoegd.

Een opvallend kenmerk van emoties is, dat ze sneller zijn dan ons denken. Ze zijn er al voordat we ze bewust opmerken. Ons lichaam reageert meteen, terwijl ons brein pas later de situatie begint te analyseren.

Het verschil tussen emoties en gevoelens

Hoewel we de woorden ‘emotie’ en ‘gevoel’ vaak door elkaar gebruiken, is er een belangrijk verschil. Emoties gebeuren gewoon, terwijl gevoelens pas ontstaan als we onze emoties bewust waarnemen en erover nadenken. Zo kan boosheid zich in gevoelens van frustratie, irritatie of onmacht uiten.

Gevoelens geven ons de mogelijkheid om onze emoties te begrijpen en er betekenis aan te geven. Ze helpen ons om ervaringen te onthouden en er lessen uit te trekken. Hierdoor kunnen we beter keuzes maken en ons gedrag aanpassen.

Hoe ga je om met emoties?

Boot beschrijft drie manieren waarop mensen met emoties omgaan:

  1. Ze onderdrukken – Sommige mensen proberen emoties te negeren of weg te stoppen. Maar emoties verdwijnen niet zomaar; ze stapelen zich op en komen er later alsnog uit, vaak op een onverwacht moment.
  2. Erin verdrinken – Anderen laten zich juist helemaal meeslepen door hun emoties en blijven erin hangen. Dit kan ervoor zorgen dat negatieve gevoelens blijven voortduren, waardoor het moeilijk is om verder te gaan.
  3. Ze accepteren – De meest gezonde manier is om emoties te erkennen en te accepteren dat ze er zijn. Net als golven in de zee komen emoties op en ebben ze weer weg. Door ze toe te laten, blijven we in balans en kunnen we er beter mee omgaan.

Dit betekent niet dat we emoties altijd de vrije loop moeten laten. In stressvolle situaties, zoals voor een belangrijke presentatie, kan het helpen om ademhalingsoefeningen te doen om je lichaam even tot rust te brengen. Maar het idee dat we emoties volledig kunnen beheersen, is een illusie.

Wat kunnen we leren van onze emoties?

Boot benadrukt dat emoties geen vijanden zijn, maar waardevolle boodschappers. Ze vertellen ons iets over wat we nodig hebben. Angst kan betekenen dat we behoefte hebben aan steun, verdriet kan aangeven dat we troost nodig hebben, en boosheid kan ons helpen om voor onszelf op te komen.

In zijn boeken, zoals De Innerlijke Meetlat en Haptonomie – een kwestie van gevoel, laat Boot zien hoe belangrijk het is om naar je gevoel te luisteren. Door te accepteren wie je bent en wat je voelt, kun je keuzes maken die écht bij je passen.

Conclusie

Emoties maken ons mens. We kunnen ze niet controleren, maar we kunnen wel leren hoe we ermee omgaan. Door emoties te accepteren in plaats van te onderdrukken of erin te verdrinken, creëren we rust en evenwicht in ons leven. Boot laat zien dat gevoelens geen last hoeven te zijn, maar juist een kompas kunnen vormen om beter in contact te komen met onszelf.

Lees hier het volledige artikel van Bob Boot op hapto.nl

Pascalle