Portrait,Closeup,Funny,Confused,Skeptical,Woman,Girl,Female,Thinking,With

De kunst van voelen, denken en doen

Stel je eens voor: je loopt een kamer binnen en zonder dat er iets is gezegd, voel je spanning in de lucht. Of je merkt dat je schouders ineens omhoog kruipen terwijl je naar iemand luistert. Wat gebeurt hier precies? Dat is waar haptonomie om de hoek komt kijken: de wetenschap van het voelen. Het biedt inzicht in hoe je lijf, gedachten en gevoelens samenwerken én hoe je die samenwerking kunt verbeteren.

Wat is haptonomie precies?

Haptonomie is een samenvoeging van de Griekse woorden hapsis (gevoel, tast, aanraking) en nomos (wet, regel). Vrij vertaald betekent het de “wetenschap van het gevoel”. Het richt zich op de wisselwerking tussen wat je voelt, denkt en doet. Haptonomie gaat ervan uit dat je lichaam voortdurend signalen geeft, vaak zonder dat je daar bewust bij stilstaat. Het lichaam fungeert als een soort persoonlijk kompas dat je helpt keuzes te maken en richting te geven aan je leven.

De kernvraag binnen de haptonomie is: luister je naar wat je voelt, of laat je je vooral leiden door wat je denkt? Onze gedachten zijn vaak gebaseerd op overtuigingen en aannames, maar ons lichaam vertelt een eerlijker verhaal. Het reageert direct op wat er om je heen gebeurt en geeft je waardevolle informatie over jezelf, de mensen met wie je in contact bent, en je omgeving.

Het lichaam als spiegel

Heb je weleens gemerkt dat je ongemerkt je adem inhoudt als je gespannen bent? Of dat je diep zucht van opluchting na een lastige situatie? Dit zijn geen toevalligheden. Je lichaam is altijd in gesprek met je, ook al luister je niet altijd. Haptonomie leert je die signalen herkennen en erop vertrouwen.

Bijvoorbeeld: verstrak je in een bepaalde situatie, of ontspan je juist? Voel je rust of onrust bij een bepaald contact? Deze lichamelijke reacties gaan vaak samen met emoties. Misschien voel je blijdschap of verdriet, of komt er een gevoel van boosheid of angst naar boven. Haptonomie helpt je deze emoties te herkennen en te begrijpen, zodat je er bewuster mee kunt omgaan.

De grondlegger: Frans Veldman

De basis voor de haptonomie werd gelegd door Frans Veldman (1921-2010), oorspronkelijk fysiotherapeut. Veldman ontdekte in zijn werk hoe groot de rol van het gevoelsleven is in de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Hij onderzocht de effecten van gevoelsmatige, fysieke en psychische interacties en beschreef zijn bevindingen in onder meer zijn boeken Wetenschap van de affectiviteit en Levenslust en Levenskunst.

In 1964 richtte Veldman de Academie voor Haptonomie op, nu gevestigd in Doorn. Hier worden haptotherapeuten opgeleid in de therapeutische toepassing van haptonomie, waaronder ikzelf.

Ted Troost (1936-2024)

Ted Troost was een inspirerende haptotherapeut die zijn vak leerde van Frans Veldman. Onder Veldmans begeleiding ontdekte Ted hoe belangrijk het is om écht contact te maken, zowel fysiek als emotioneel. Deze inzichten vormden de basis van zijn werk en maakten hem tot de expert die hij jarenlang was.

In de jaren ’80 werd Ted landelijk bekend door zijn samenwerking met het Nederlands Elftal. Hij hielp spelers, zoals Johan Cruijff en Ruud Gullit om meer in balans te komen, zowel mentaal als fysiek. Zijn aanpak bleek een doorslaggevende factor in de topsport, waar vertrouwen en ontspanning net zo belangrijk zijn als kracht en techniek. Ted liet zien hoe haptonomie niet alleen in het dagelijks leven, maar ook op het hoogste sportniveau een enorm verschil kan maken.

Samen met Eric Elbers gaf Ted jarenlang masterclasses, waarin ze hun kennis en ervaring deelden met anderen. Met veel passie en toewijding lieten zij mensen ervaren wat haptonomie inhoudt en hoe het kan bijdragen aan een betere verbinding met jezelf en de mensen om je heen. Hun masterclasses waren een combinatie van diepgang, praktijk en inspiratie, en trokken deelnemers van alle leeftijden en achtergronden. Ik voel me trots en dankbaar, dat ik van hem mocht leren en uitwisselen, zowel tijdens de masterclasses, als bij hem thuis in Duitsland.

Op 24 november 2024 overleed Ted Troost op 88-jarige leeftijd. Hij laat een rijke nalatenschap achter in de wereld van de haptonomie. Zijn inzichten en werk hebben het leven van velen geraakt en blijven een bron van inspiratie voor iedereen die op zoek is naar meer verbinding en balans.

Wat voor jou?

Haptonomie is voor iedereen, die meer balans wil tussen denken en voelen. Het helpt je begrijpen waarom je lijf soms anders reageert dan je hoofd verwacht. Misschien voel je bijvoorbeeld spanning in je nek en schouders, zonder dat je precies weet waarom. Haptonomie kan je inzicht geven in wat je lichaam je probeert te vertellen.

Bij mij in de praktijk leer je aandacht te hebben voor je eigen lichaamssignalen en deze serieus te nemen. Dit kan je helpen om betere keuzes te maken – keuzes die passen bij wie je werkelijk bent. Denk aan situaties waarin je twijfelt: voel je een ‘ja’ of toch een ‘nee’? Door vaker te luisteren naar je lijf, krijg je meer grip op je leven en kun je handelen op een manier die écht goed voelt.

Niet zweverig, maar praktisch

Hoewel haptonomie misschien klinkt als iets wat alleen voor spirituele zielen is weggelegd, is het juist heel praktisch en concreet. Het gaat niet om zweverige theorieën, maar om het versterken van je eigen veerkracht en het vinden van een natuurlijke balans tussen voelen, denken en doen.

Durf te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Want in een wereld vol afleiding en verwachtingen is het lichaam vaak een baken van eerlijkheid. Haptonomie kan je helpen dat kompas beter te begrijpen en te volgen – met meer rust, balans en plezier in het leven als resultaat.

En onthoud: jouw lijf weet het vaak al. Haptonomie helpt je alleen om het ook echt te horen.

“Pascalle, je werkt prachtig aan de bank, ik heb helemaal niets toe te voegen”

Je kunt op elk moment zelf een afspraak inplannen via mijn online agenda, met of zonder verwijzing. Klik op de knop hierboven, kies een beschikbare datum en tijd en plan je intake.

Heb je nog vragen? Vul gerust onderstaand contactformulier in of spreek mijn voicemail in op telefoonnummer:  0655803435. Ik bel je graag even terug.